Заха Хадид печели проект във Вилнюс

     Известната архитектка Заха Хадид представи проекта, с който е спечелила международен конкурс за нов музей "Гугенхайм- Ермитаж" и културен център във Вилнюс, Литва. Новият международен център за изкуство ще представя както части от колекциите на нюйоркския музей "Гугенхайм", така и картини от "Ермитажа" в Санкт Петербург. В конкурса са участвали 

световни имена като Даниел Либескинд и Масимилиано Фуксас. До края на годината се очакват резултатите от предварителните проучвания, а строителните работи могат да завършат до края на 2011 г. "За мен това е отлична възможност за работа както във Вилнюс, така и с фондацията "Гугенхайм". Градът ще бъде европейска културна столица през 2009 г. и има дълга история на отношения на покровителство на изкуството. Музеят ще бъде място за експериментиране с идеите на галеристите, пространствена комплексност и движението", коментира Хадид.

     Стартира изграждането на центъра "Ото Бок" в Берлин. На 18 април в Берлин на ул. "Еберт щрасе" се състоя първата копка на центъра за медицински изследвания "Ото Бок", инвеститорът е дружеството ORCO Germany. Елегантната нова сграда ще бъде изградена върху терен от 850 кв.м между "Потсдамер плац" и Бранденбургската врата. Комплексът ще има шест етажа, с него Otto Bock - световен лидер при изработване на изкуствени крайници в света, се завръща в Берлин, където компанията е основана през 1919 г. Става дума не просто за музейна сграда или за шоурум, коментира изпълнителният директор проф. Ханс Георг Недер, а за една възможност хората да се убедят как технологичните решения могат да възстановят мобилността на лица с физически ограничения или в лошо здраве, които да получат ново качество на живота. Освен изложбени площи центърът ще предлага и пространства за семинари и лекции, предвиден е и отдел за обслужване на клиенти с високотехнологични протези. Проектът е изготвен от известното берлинско проектантско бюро ART+COM. На първите изложбени нива посетителите ще намерят интерактивни инсталации, представящи основни биологични движения като вървене и хващане на обекти. Целта е представяне на перфектните резултати, постигнати от природата за рутинни действия, които ежедневно не забелязваме, изтъкват от "Ото Бок".

 

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.