Z Towers е висококачествен офис комплекс в Рига

     Латвийската компания Z Towers обяви началото на отдаването под наем на едноименния комплекс с търговски площи и офиси от висок клас, изключителен представител е Re&Solution. Бизнес комплексът е разположен точно в сърцето на Рига на брега на река Даугава, на няколко минути от международното летище в латвийската столица и историческия стар град. Той ще съдържа офиси клас А и ВИП, няколко конферентни зали, бизнес центрове, хотел "Шератон", бутици, ресторанти, кафенета, козметични салони, СПА центрове, хеликоптерна площадка на една от офис кулите.

     Застроената площ на ниските тела е 26 хил. кв.м, комплексът включва още две свързани високи кули с ултрамодерен екстериор и изключителен изглед към река Даугава и стария град в Рига. Инвеститорът Z Towers SIA е част от рус ката S.P.I.Group. Благодарение на своя модерен дизайн сградата има възможност да се превърне в една от архитектурните забележителности не само в Латвия, но и в целия прибалтийски регион. Архитектурната концепция е на местното бюро F.L. Tadao & Luksevics SIA, носител на националната награда от 2005 г. за принос в архитектурата. По-високата кула ще бъде с височина 126 м с обща площ 100 хил. кв.м, изпълнител е австрийската Strabag AG.
     Строителните работи на комплекса започнаха през август 2006 г. Проектът има две фази - нулевият цикъл включва изливане на основите и четири етажния подземен паркинг, които трябва да бъдат завършени през лятото на 2008 г. В началото на есента ще започне изграждането на двете кули, което представлява втората фаза. Мултифункционалният 

комплекс трябва да започне експлоатация през първата четвърт на 2010 г., когато "Шератън Рига хотел" и офис комплексът Z Towers ще отворят врати, като целта е превръщане на Z Towers във важна бизнес дестинация. В момента се извършват последните работи по основата на сградата и паркинга с прилагане на уникална за Латвия техника. Изкопните работи наскоро приключиха с изнесени общо 95 хил. куб.м почва за последната година, продължават укрепителните работи, като за една седмица са положени над 2000 куб.м бетон.

     Според Брадли Лий, президент на компанията инвеститор, Z Towers е уникален проект на латвийския офис пазар, а с неговото обявяване на пазара са въведени нови стандарти, ново качество и нова концепция за високи сгради - офис+хотел. Проектът е стъпка напред във всички сектори на индустрията и може да се сравнява със световните образ ци, а интересът на потенциални наематели е голям, казва Лий.

     Изпълнителният директор на ексклузивния представител Re&Solution Ратис Нешпорс коментира, че комплексът ще съдейства за запълване на празнотата, която в момента съществува в сектора на клас А и ВИП на офис сградите, както и ще улесни създаването на подходяща инфраструктура с необходимото качество и лукс за големите местни и международни фирми.
     Латвийската столица Рига е разположена на брега на Балтийско море при устието на река Даугава и е най-големият град в региона на Прибалтика. Историческият център е обявен  от UNESCO за световен център на наследството. Градът е особено известен със своята архитектура в стил Art Nouveau, като в това отношение може да бъде сравняван само с Виена, Санкт  Петербург и Барселона. В последните години бизнес и туристическите пътувания до Рига са нараснали значително в резултат на подобрената търговска и пътна инфраструктура.

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.