"Андерсия тауър" в Полша

 

 Компанията Von der Heyden Development, част от групата Von der Heyden Group (VDHG), обяви, че за своя проект със смесено предназначение "Андерсия тауър" е получила награда в най-престижния конкурс в Полша Budowa Roku 2007 ("Сграда на годината 2007"), организиран от Полската асоциация на строителните инженери, Министерството на инфраструктурата и  Главното управление за строителен контрол.
     От реализираните за годината сгради е била изготвена къса листа, от която са излъчени победителите в отделните сектори. Деветте категории с общо 49 сгради включват сгради със различни предназначения - офис, обществени, жилищни,
промишлени, складови, реновации, търговски, жп и пътно строителство. "Андерсия тауър" е на първо място в категорията за обществени сгради. Церемонията по награждаването се е състояла на 2 юни.

     Освен този приз проектът наскоро получи и друго отличие в Централна и Източна Европа - "Хотел на годината 2008", в конкурс, организиран от панаирния организатор Central Eastern European Property and Investment Fair и международното издание International Herald Tribune. Най-добрите проекти бяха в седем категории - офиси, търговски, складови, хотели, жилищни, реновация и смесено предназначение. Гласуването за определяне на късата листа премина на два етапа - онлайн и на място по време на специализираните изложенията.
     "Андерсия тауър" е продадена в началото на 2008 г. на DEKA Immobilien за над 80 млн. евро и има обща разгъната застроена площ 42 668 кв.м. Проектът е джойнт венчър между Von der Heyden Group и община Познан. Комплексът се отличава с отлично вписване в своята среда и с първия етап от преустройството на "Андерс скуеър", изграждането на "Познан
файненшъл център" и офис комплекса "Стари Бровар". Според инвеститорите става дума за отлично съчетание на частен и държавен интерес.
     "Андерсия тауър" е най-високата сграда в Познан със 102 метра и първият проект със смесено предназначение, който ще съдържа едновременно четиризвезден хотел на първите девет етажа и офиси клас А - на горните нива. Целият проект е отдаден под наем още по време на строителството. Сред клиентите са Franklin Templeton Investments Poland, Ernst & Young, IKB Leasing. Хотелът съдържа 171 стаи, апартаменти и бизнес зона, президентски апартамент, магазини, ресторанти, голям конферентен център и зала за банкети и балове с капацитет до 800 души, басейн, фитнес и парна баня.

     При строителството са приложени модерни технологии и някои решения, които за пръв път се използват в страната, което нарежда проекта сред едни от първите "интелигентни" здания в страната. Вложени са естествени материали - мрамор, дърво, венециански мозайка. Система за сграден мениджмънт гарантира енергийни икономии и бърза интервенция в спешни случаи.

Хотелът няма котелно отделение, технологията за басейна се основава на електролизата на сол и хлорът е напълно елиминиран. Сградата отговаря на някои от последните световни стандарти за устойчиво строителство и развитие.

 

 

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.