"Палекартие" е луксозен комплекс в центъра на Франкфурт

     Дори и вечер в централната градска част на Франкфурт светлините не угасват на строителната площадка на един от най-големите смесени комплекси, който се изгражда в момента в Европа. "Блестящ елмаз в сърцето на Франкфурт", живописно го нарича на Майкъл Флеш, изпълнителен директор на Bouwfonds MAB Development GmbH (едно от дружествата – инвеститори на обекта). Комплексът е разположен между централните улици "Цайл щрасе" и "Гросер Ешенхаймер щрасе", общата площ е 226 650 кв.м. Ексклузивна добра локация на пет минути от централната гара и 15 минути от летището ще предложи отлични възможности за работа, пазаруване, почивка и релакс.
     "Сърцето" на новия квартал ще бъде възстановеният исторически "Турн унд таксис пале", който дава и името на проекта - "Палекартие". Кула с хотелско предназначение, офис сграда и търговски център допълват картината. "Благодарение на взаимодействието между традиционна застройка и новите скулптурни форми за хотелски и офис цели, а също и в резултат
на новата експресивна архитектура на търговския център, свързваща традиция и модерни технологии, комплексът ще се превърне в забележителност за градския център на Франкфурт.
     Част от сградите са готови в груб строеж. Повечето от външните стени на партера на "Турн унд таксис пале", включително
и фасадните елементи с арковидни прозорци, вече са издигнати, както и първите етажи на офис кулата с окончателна височина от 135 метра. Вече са започнали интериорните работи, откриването е планирано точно след година - на 26 февруари 2009 г.

     "Търговският център ще повиши атрактивността на района на "Цайл щрасе" с установяването на национални и международни топ брандове и със засилване на германския сектор на луксозна търговия. Вече са сключени договори за над 65% от магазините, една трета от офис площите също са отдадени под наем.
     Строителните работи се извършват по график, коментира Ян Айкеманс, изпълнителен директор на холандското поделение
Bouwfonds MAB Development Netherlands, което също участва в проекта, и навременното възлагане на различните подизпълнителски дейности осигурява успешно движение по график. Договорът с Ed. Zueblin AG е за изграждане на 

търговски център и кулата на хотела. Главният контрактор BAM Deutschland AG, Щутгарт отговаря за офис кулата, реконструкцията на "Турн унд таксис пале" е поверена на Dressler Bau GmbH, Дрезден. Координацията на различните строителни дейности с участието на повече от 1500 работници е истинско логистично предизвикателство за Bouwfonds MAB Development GmbH, твърди Айкеманс. Поради мащаба на работите всички операции и етапи са внимателно координирани с радските власти на Франкфурт.
     Една от архитектурните забележителности на "Палекартие" - покривната конструкция на търговския център, ще бъде доставена и монтирана до август. Тя се състои от стъклени панели с различен размер и състав, като между тях няма два еднакви. Във вътрешността покривът преминава в стъклен тунел над всички етажи. Този прозрачен екстериор осигурява 
проникването на достатъчно дневна светлина в целия търговски комплекс. Тази впечатляваща конструкция има потенциала да се превърне в още една от забележителностите на Франкфурт.
     Проектът "Палекартие" е съвместна инициатива на Bouwfonds Property Development B.V. и Meyer Bergman Ltd. и се реализира от Bouwfonds MAB Development GmbH чрез PalaisQuartier GmbH & Co. KG (бившето дружество FrankfurtHochVier GmbH & Co. KG) като генерален контрактор и предприемач.

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.