Най-голямата сграда в света ще бъде в Москва

     Гигантският комплекс със смесено предназначение е замислен като "град в града" с огромен брой удобства, сред които музеи, театри и киносалони, училище, 3000 хотелски стаи и 900 апартаменти със сервиз, офиси и магазини. Разположението на речния завой Нагатино, само на 7.5 км от Кремъл, ще гарантира впечатлителни изгледи от руската столица. Предложеният терен е полуостров, разположен на осем километра от градския център в близост с московското летище Домодедово. Строителството се очаква да отнеме шест години. Очаква се структурата да се превърне в една от топ дестинациите в руската столица. Кулата трябва да бъде символ на възраждащата се световна мощ на Русия. Според някои критици обаче новият московски небостъргач приличал повече на коледна елха и е "дързък и вулгарен".

     Комплексът е заобиколен от зеленината на обществени паркове, които осигуряват целогодишна активност, включително и възможности за каране на ски и кънки през зимата. Триъгълната стоманена мегарамка под наклонената външна фасада създава серия от зимни градини, които формират "дишащ" втори слой и термален буфер за главната сграда и предпазва интериорните пространства от екстремалните континентални летни и зимни температури на Москва. Вертикална система от жалузи защитава вътрешните фасади и осигурява спокойствие и уединение в апартаментите.

     Енергийният мениджмънт ще играе ключова роля в управлението на такава голяма сграда, като бъдат приложени допълнителни стратегии като нискоемисионна енергийна генерация и използване на възобновяеми източници. Панелите ще бъдат конструктивно разпределени така, че да дадат възможност на дневната светлина да прониква дълбоко във вътрешността и да достига до всички помещения. Те могат да бъдат конт ролирани - затворени през зимата за допълнителна топлина и отворени през лятото за допълнителна естествена вентилация.

     Главният проектант Норман Фостър коментира: "Кристал айлънд" е един от най-амбициозните световни проекти. Това ще най-голямата единична сграда в света, която освен целогодишна дестинация ще създаде и устойчив динамичен градски квартал. Става дума за нова парадигма за компактно устойчиво градско планиране на обекти със смесено предназначение с иновативна енергийна стратегия и "умна" външна обвивка, която действа като буфер срещу неблагоприятните климатични крайности."
     Много съм развълнуван от този проект, който няма да има еквивалент в света, продължава Фостър. За първи път се опитваме да комбинираме абсолютно всичко - жилища, културни центрове, офиси и паркинги в един проект. Освен 900 апартамента и 3000 хотелски стаи проектът ще включва и международно училище за 500 ученици, киносалон, музей, театър, спортен комплекс и магазини. Предвидени са и едни от най-големите обществени пространства в Москва с платформи на 150 и 300 метра над повърхността с панорамен изглед към града. Проектантът сравнява комплекса със зала "Албърт хол", открита от кралица Виктория през 1871 г., в първите славни години на Британската империя. Когато една държава е във възход, веднага се появяват такива знакови проекти, казва Фостър.

     Според Тимъти Аш, професор по европеистика в Оксфордския университет, "Кристал айлънд" е здраво свързан с дръзките руски амбиции в XXI век. Русия търси своеобразен реванш след унижението от края на студената война. За това говорят повечето думи и действия на президента Путин, доказателство за това е и тази сграда - демонстрация на мощ и успех, казва Аш. С широка основа и обилна декорация зданието ще бъде два пъти по-широко от "Милениум доум" в Лондон и почти двойно по-високо от най-големите небостъргачи на "Кенъри уорф", като площта му е четири по-голяма от сградата на Пентагона във Вашингтон. Сградата се развива спираловидно надолу от остър връх към основата зад стъклени фасади, които придават вид на шлифован кристал. Атриумът ще се отваря през лятото, за да бъде осигурено адекватно охлаждане на високото 150 метра обществено пространство. През миналата година Норман Фостър разкри плановете си за голям развлекателен комплекс в Казахстан, разположен под купол и вдъхновен от юртата на Чингис хан. Терминалът за летището в Пекин по негов проект се очаква да започне работа до няколко месеца, след отлагания се строи и високата 600 метра кула "Русия" в Москва.

     Още един мегапроект в руската столица
     Най-големият търговски мол и развлекателен център на река Москва, наречен "Речни мол", ще има площ 250 хил. кв.м. Той е разположен в Южния административен район на руската столица, на ул. "Автозаводская", и обединява около 210  магазина, споразумения са подписани с най-големите търговски марки. Комплексът включва хипермаркет с обща площ 10 хил. кв.м, магазин "Направи си сам", магазини за битова електроника, спортни стоки, мултиплекс и огромна зона за  развлечения с ледена пързалка. Ресторанти, кафенета и заведения на самообслужване ще предлагат на посетителите национални кухни. Предвиден е паркинг с над 3000 места - най-големият в рамките на третия транспортен ринг на Москва.  Отварянето на обекта е насрочено за третото тримесечие на 2009 г. Предприемач е "Кузнецкий мост девелопмент". Инвестицията се оценява на 400 млн. долара, част от финансирането е осигурено от Банк Москвы. Международната консултантска фирма Colliers International е изключителен агент по маркетинга и отдаването под наем. Концепцията е разработена съвместно с международното бюро RTKL, главният проектант е "Архитектурный цех" на Сергей Ткаченко.

 

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.