Най-големият проект в Прибалтика ще бъде в Гданск

     Преди седмица е финализирано споразумение от датската инвестиционна група Baltic Property Trust за изграждане на инфраструктурата по ул. "Нова Валова". Става дума за част от мегапроекта в района на корабостроителниците в Гданск, известен като Young City. По този начин ще може да започнат подготовката и първият строителен етап на най-голямата комплексна зона със смесено предназначение в Полша и Прибалтика, срокът за завършване е до 2011 г. Предстои споразумението да бъде гласувано от местния общински съвет през август.

     Улица "Нова Валова" ще бъде основната комуникационна ос на Young City. Нетните разходи само на този етап възлизат на 29 млн. евро. Архитектурният проект на комплекса ще бъде готов преди края на годината, архитектите са Ramboll Polska and the Gdansk Office of Municipal Engineering Projects. Строителството трябва да приключи до есента на 2011 г. Проектът се базира на концепцията за модернизация на изоставени индуст риални зони. В цял свят ревитализацията е популярна тенденция, само в Европа има над сто подобни проекта. Става дума за комплекс с модерни офиси, стилни ресторанти, престижни хотели, елегантни мезонети и разнообразни културни обекти. Някои оригинални сгради на корабостроителницата ще бъдат възстановени, а предстои и изграждане на десетки нови обекти. Историческите събития от 80-те години, които доведоха до краха на комунистическия режим, ще бъдат маркирани по подходящ начин, например със създаването на Център за европейска солидарност и специалния монумент Пътя на свободата.

     На този първи етап на проекта търговските и развлекателните площи са 50 хил. кв.м, офисите - 11 хил. кв.м, жилищната част е 10 хил. кв.м. Baltic Property Trust е предприемачът и инвеститор на офисите, Meinl European Land осигурява финансирането. Това е първата фаза на големия проект Young City - новия централен район на Гданск върху обща площ от 70 хектара в зоната на бившите корабостроителници. Планирането на територията включва основна транспортна инфраструктура и обществени площи върху 9.5 хектара и сгради върху 60 хектара. Възможната за постигане разгъната застроена площ е 1 млн. кв.м с около 4500 апартамента, ще бъдат открити 45 хил. работни места. Това е един от най-големите проекти в Полша, особеностите му са свързани с крайбрежната зона и възможностите за оформяне на нов градски бизнес център с мултифункционални характеристики. Проектът е изготвен от Aukett Europe, генпланът е на Atelier Loegler.
     Полският град Гданск е част от известния като Триградие район - Гданск, Гдиня и Сопот, с население  около 1 млн. души. Той е център на Северна Полша и известна туристическа дестинация.
     Датският инвеститор в недвижими имоти Baltic Property Trust (BPT) придоби още през 2006 г. терена с проекта, който според специалисти в недвижимите имоти е един от най-доб рите в района. В момента BPT държи 70%, останалите 30% се контролират от фондове от САЩ чрез Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Създаденото през 2001 г. дружество Baltic Property Trust е най-големият институционален инвеститор в търговски имоти в балтийския регион с общи инвестиции над 1 млрд. евро. Целта на компанията е осигуряване на първокласно портфолио със силно местно присъствие и партньори. Част от групата са BPT A/S, BPT Secura A/S, BPT Optima S.A., SICAR, BPT Nordic и BPT Arista A/S. Компанията е с главен офис в Копенхаген и с представителства в Естония, Латвия, Литва, Полша и Русия.

 

Търсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.