"Стъклото" в Лондон

     Най-високият небостъргач в Лондон и в Европа, наречен "Стъклото", вече е с една стъпка по-близо до своята реализация, след като инвеститорът Sellar property избра някои от подизпълнителите. Става дума за контракторите за пилотите, фасадите, стоманената конструкция и асансьорите. Общата им стойност е около една трета от всички разходи за високата 310 м сграда. Основите и пилотите ще бъдат извършени от Stent, работите ще започнат до края на годината,  след като приключи разчистването на терена. Scheldebouw ще реализира фасадите, а Corus/CBUK и Kone съответно стоманената kонструкция и асансьорите.    Ървин Селар, президент на Sellar Property Group, коментира: "Тези договори следват нашия график от началото на годината, когато към инвеститорите се присъединиха и Qatar Islamic Bank, QInvest, Qatar National Bank и Barwa International с равни участия в дружеството LBQ Ltd. Комплексът със 180 хил. кв.м разгъната застроена площ е по проект на един от най-известните и признати архитекти в света - Ренцо Пиано.
     Продължават разговорите с доставчиците и изпълнителите на други ключови договори, съобщава Бърнард Ейнсуърт, изп. директор на Sellar. Главен контрактор е глобалната компания Mace с над 2200 служители в цял свят и годишен оборот от 256 млн. лири. Сред референтните обекти са Големият двор на Британския музей, новият Терминал 5 на летище "Хийтроу", четвъртата по височина сграда в Лондон на ул. "Лайм" 51. Проект мениджър е Turner and Townsend. Конструктор е WSP Cantor Seinuk, специализиран в проектиране на високи сгради в цял свят, сред които са високата 541 м "Фрийдъм тауър" в Ню Йорк. Консултанти са Arup с над 7000 служители в повече от 30 държави, Davis Langdon LLP, вятърно инженерство - RWDI, пожарозащита - Arup Fire, вертикален транспорт - Lerch Bates & Associates, достъп до фасадите - Reef Associates,  консултант по планирането - Bovis Lend Lease, сигурност - TPS Consult, и др.
     Кулата е малък вертикален град за около седем хиляди души, които ще работят и ще се възползват от удобствата на магазини, офиси, ресторанти и жилища. Формата е щедро стъпила в основата и тясна на върха като изчезва във въздуха подобно на катедрала от XVI век. Сградата е разположена в суперцентъра на британската столица, в близост до знакови обекти като галерията "Тейт модърн", театър "Глоуб", Тауър бридж, Тауър, Градския съвет, катедралата "Саутуърк".
     Офис площите са 55 800 кв.м, основен наемател е Transport for London със 17 650 кв.м от четвърти до десети етаж. Офисите варират от 2915 кв.м до 1343 кв.м. На всеки етаж има по няколко естествено вентилирани зимни градини. Най-добрите и най-високо разположени апартаменти в Лондон ще бъдат тук от 53-и до 65-и етаж, някои от тях ще заемат до два етажа и ще ползват много от удобствата на луксозния петзвезден хотел Shangri-La Hotel, разположен от 34-и до 52-ри етаж, над обществения площад в средата на сградата. Хотелът ще има 195 стаи. Shangri-La Hotels and Resorts е най-престижната хотелска група в Азиатско-Тихоокеанския регион. Общественият достъп до 72-ия етаж ще осигурява уникална гледка от  Лондон на 360 градуса.

Проектантът Ренцо Пиано:


Символите са опасни, а високите сгради често са агресивни и арогантни символи на власт и его, егоистични и 

херметични. Билдингът "Стъклото" ще има леко и светло присъствие на градския хоризонт. Архитектурата разказва

истории и изразява визии. Проектът е стъпил здраво в историческите форми на лондонските мачти и кули.

Факти

->Височина - 310 м
->Етажи - 72

->Разгъната площ - 180 хил. кв.м

->Офиси - общо 55 800 кв.м с площ от 1300 до 2900 кв.м

->Зимни градини на всеки етаж

->Петзвезден хотел със 195 стаи - от етажи 34 до 52

->Наблюдателна площадка на 360 градуса на 72-ри етажТърсене

инж. Марушев © 2010 All rights reserved.